Otthonfelújítási program

Otthonfelújítási program

2024-05-21 12:55:20
Forrás:

Saját épületenergetikus kollégánk áll rendelkezésére!


Magyar Tamás 

mérnök, közgazdász, épületenergetikai szakember

+ 36 30 580 3110



A pályázat várhatóan 2024. június 3-án indul, a meghirdetett 108,24 milliárd forintos keret pedig nagyságrendileg 20 ezer családi ház korszerűsítésére lehet elegendő.

Mekkora a felújítási támogatás összege?

Az otthonfelújítási program keretében 2,5-6 millió forint támogatási összegre pályázhatsz. A kedvezmény egy része vissza nem térítendő támogatás, másik része pedig kamatmentes kölcsön.

A támogatás kihasználásához szükséged lesz önerőre: legalább a költségvetés 14,3 százalékának megfelelő önerőt kell felmutatnod. Legfeljebb 7 millió forint lehet a munkálatok költségvetése, ehhez minimum 1 millió forint önerőre lesz szükséged. A maradék 6 millió forintot finanszírozhatod meg magából az otthonfelújítási támogatásból.

Min múlik az, hogy a kedvezményen belül mennyi a vissza nem térítendő támogatás és mennyi a kamatmentes kölcsön?

1. Számít, hogy hol élsz, a szegényebb járásokban ugyanis nagyobb lehet a vissza nem térítendő támogatás összege:

  • Azon járásokban, ahol az átlagbér nem éri el az országos átlag 75%-át a vissza nem térítendő támogatás a teljes kedvezmény 58,33%-a lehet. (Ez a maximális 6 millió forint otthonfelújítási támogatás esetén 3,5 millió vissza nem térítendő részt jelent.)
  • Azon járásokban, ahol az átlagbér az országos átlag 75 -110%-a közé esik, ott a vissza nem térítendő támogatás a teljes kedvezmény 50%-a lehet. (Ez a maximális 6 millió forint otthonfelújítási támogatás esetén 3 millió vissza nem térítendő részt jelent.)
  • Azon járásokban, ahol az átlagbér meghaladja az országos átlag 110%-át a vissza nem térítendő támogatás a teljes kedvezmény 41,66%-a lehet. (Ez a maximális 6 millió forint otthonfelújítási támogatás esetén 2,5 millió vissza nem térítendő részt jelent.)

2. A tényleges jövedelmed is befolyásolja a vissza nem térítendő támogatás nagyságát.

Amennyiben az igénylők – adós és adóstárs – egy főre jutó átlagos bruttó bére nem éri el a havi 399 840 Ft-ot, akkor a vissza nem térítendő támogatás járástól függetlenül a teljes támogatás 58,33%-a, vagyis a legmagasabb lenne.

Amennyiben az igénylők egy főre jutó átlagos bruttó bére meghaladja a havi 742 560 Ft-ot, akkor a vissza nem térítendő támogatás járástól függetlenül a teljes támogatás 41,66%-a, vagyis a legalacsonyabb lenne.

3. A korszerűsítéssel elért energiamegtakarítás is befolyásolja a vissza nem térítendő rész nagyságát

A vissza nem térítendő rész 5%-kal magasabb lehet a teljes támogatáson belül, amennyiben az épület éves energiafelhasználása legalább 40%-kal csökken. (A támogatásnál alapból elvárás az energiafelhasználás 30%-os csökkentése.) A legkedvezőbb esetben 3,8 millió Ft lehet a vissza nem térítendő támogatás összege, amihez 2,2 millió Ft kamatmentes kölcsön kapcsolódna.

Példa a támogatás összegére

Nézzük meg az otthonfelújítási támogatás összegét egy példán keresztül. A család 7 millió Ft költségvetés mellett korszerűsítené otthonát, ehhez 1 millió Ft önerejük van. Az igénylő igazolt bruttó jövedelme 500 ezer Ft/hó. A ház Miskolcon van, a munkálatok következtében az épület energiafelhasználása 35%-kal csökkenne.

Az érdeklődőnek megvan a minimális önerő elvárása, ha minden feltétel teljesül, akkor 6 millió Ft támogatást kaphat. A jövedelme átlagos, így ez nem befolyásolja a vissza nem térítendő támogatás mértékét.

A korszerűsítéssel elért energiamegtakarítás nem réi el a 40%-ot, így ez sem befolyásolja a kedvezmény összetételét. Miskolc a Miskolci járásban található, amely egy átlagos jövedelmű járás, ez alapján a vissza nem térítendő támogatás a kapott kedvezmény fele lehet: vagyis a példának 3 millió Ft vissza nem térítendő támogatás mellé 3 millió Ft kamatmentes kölcsön járna.

Milyen ingatlanra használhatod ki az otthonfelújítási támogatást?

Számos feltételt kell teljesítened a kedvezmény elnyeréséhez, ezek egy része arra a házra vonatkoznak, amelyet korszerűsítenél:

  • Kizárólag családi ház korszerűsítésére használható a támogatás. Akkor megfelelő az ingatlan, ha a tulajdoni lapon lakóház, szabadon álló családi ház, sorházi családi ház, ikerház megnevezés szerepel. Ezek alapján például egy társasházi lakás felújítására nem fordítható.
  • A háznak 1990. december 31. előtt kellett épülnie.
  • A házban mindenképpen tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkezned. (A tulajdoni hányad mértékére vonatkozóan nincs előírás.)
  • Legkésőbb 2024. május 1-től életvitelszerűen kell laknod az ingatlanban. Ez azt jelenti, hogy a lakcímkártyádon lakóhelyként vagy tartózkodási helyként az adott ingatlannak kell szerepelnie.
  • A korszerűsítést követően az épület energiafelhasználásának legalább 30%-kal kell csökkennie. (Ezt energetikai tanúsítvánnyal szükséges igazolni.)

Kik igényelhetik a lakásfelújítási támogatást?

Természetesen vannak olyan feltételek, melyeket az igénylőknek maguknak kell teljesíteniük. Nézzük, milyen elvárások vonatkoznak az igénylőkre:

  • Tulajdoni hányaddal, vagy holtig tartó haszonélvezeti joggal kell rendelkezned a házban. Illetve legkésőbb 2024. május elseje óta az adott ingatlanban kell életvitelszerűen laknod.
  • Kizárólag cselekvőképes, nagykorú természetes személy kaphatja meg a támogatást.
  • Az igényléshez rendelkezned kell magyar adóazonosító jellel.
  • A magyar állampolgárok, illetve az EGT valamely tagállamának olyan állampolgárai igényelhetik a támogatást, akik legalább egy éve magyarországi lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkeznek.
  • Nem lehet legalább 60 napja fennálló, a bruttó minimálbért elérő – ennek mértéke 2024-ben 266 840 Ft - közüzemi számla tartozásod.
  • Nem lehet a bruttó minimálbért elérő – ennek mértéke 2024-ben 266 840 Ft – köztartozásod, adótartozásod.
  • Megfelelő jövedelemmel kell rendelkezned, ami elegendő a kölcsön törlesztésére.
  • Nem szerepelhetsz negatív státusszal a KHR adatbázisban (BÁR lista).
  • A kölcsön lejáratakor nem lehetsz idősebb 75 évesnél. Ha olyan adóstárs is bekerül a hitelügyletbe, aki teljesíti az életkori feltételt, a jövedelme pedig elbírja a kölcsön törlesztőrészletét, akkor nem kell teljesítened ezt az előírást.
  • A házastársadnak, bejegyzett élettársadnak be kell kerülnie adóstársként a hitelügyletbe. Abban az esetben maradhat ki az ügyletből párod, ha megfelelő tartalmú vagyonmegosztási szerződést nyújtasz be a pályázat leadásakor.

Mit lehet tudni a kamatmentes kölcsönről?

A kölcsön összege 2,2-3,5 millió Ft között alakulhat, a pontos összeg meghatározásáról korábban részletesen írtunk. A hitel kamatmentes, futamideje legfeljebb 10 év lehet.

Az első 24 hónap az úgynevezett rendelkezésre tartási időszak, amely egy alkalommal 6 hónappal meghosszabbítható. Ezen 2-2,5 év alatt kell elvégezni a korszerűsítési munkálatokat. A munkálatok lezártát követően elindul a 3 hónapos türelmi időszak, ezen idő alatt még nem kell megkezdeni a hitel visszafizetését.

A maximális 10 éves futamidő és a teljes, 33 hónapos türelmi/rendelkezésre tartási idő mellett összesen 87 egyenlő részletben kell visszafizetni a hitelt. Így kalkulálva például 3 millió Ft kamatmentes kölcsön havi törlesztője 34 483 Ft lenne.

Mire lehet fordítani a támogatást?

A támogatásból az ingatlan energetikai korszerűsítése végezhető el. Elvárás, hogy az épület energiafelhasználása legalább 30%-kal csökkenjen.

A támogatott korszerűsítési munkálatok:

  • Az épület hőszigetelése.
  • A külső nyílászárók cseréje.
  • A ház fűtési rendszerének korszerűsítése.
  • A ház melegvíz-rendszerének korszerűsítése.

Vagyis az épület eredeti állapotának helyreállítását célzó, klasszikus felújítási munkálatok nem támogatottak. Így az otthonfelújítási program keretében nem finanszírozható a festés, a burkolatok cseréje, a tetőszerkezet felújítása, a konyha korszerűsítése, a vízvezeték korszerűsítése, a villanyvezeték cseréje…

A munkálatokra megállapított a pályázat egy fajlagos maximumot, ez gyakorlatilag kimondja, hogy egyes esetekben mennyi lehet az adott korszerűsítés munkadíja és anyagköltsége:

1. nyílászárók cseréjére vonatkozóan (meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt, új korszerű műanyag szerkezetű homlokzati nyílászárók beépítése a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt) 158 836 Ft/m2 anyagár és 51 336 Ft/m2 munkadíj.

2. A határoló szerkezetekre vonatkozóan

a, homlokzat hőszigetelés esetén (EPS homlokzati és XPS lábazati hőszigetelés, homlokzati vakolattal, a szükséges profilokkal, segédszerkezetekkel és minden szükséges segédanyaggal együtt) 25 220 Ft/m2 munkadíj, illetve

  • (12 cm vastagság) esetén 25 838 Ft/m2 anyagár,
  • (15 cm vastagság) esetén 27 414 Ft/m2 anyagár,
  • (20 cm vastagság) esetén 30 565 Ft/m2 anyagár,

b, tetősík hőszigetelése esetén (meglévő tetőszerkezet utólagos szigetelése szarufák között és alatt párnafákkal rögzítve, kőzetgyapot, belső oldali tűzgátló gipszkarton borítással, glettelve, két réteg diszperziós festéssel és minden szükséges segédanyaggal együtt) 32 296 Ft/m2 munkadíj, illetve

  • (20 cm vastagság) esetén 17 108 Ft/m2 anyagár,
  • (25 cm vastagság) esetén 18 847 Ft/m2 anyagár,
  • (30 cm vastagság) esetén 21 006 Ft/m2 anyagár,

c, padlásfödém hőszigetelés esetén (padlásfödém utólagos szigetelése nem éghető anyagú hőszigeteléssel és fóliaterítéssel, nem járható kivitelben, minden szükséges segédanyaggal együtt) 14 173 Ft/m2 munkadíj, illetve

  • (30 cm vastagság) esetén 10 636 Ft/m2 anyagár,
  • (40 cm vastagság) esetén 13 037 Ft/m2 anyagár,

d, pincefödém hőszigetelés (mennyezet alulról hűlő födém hőszigetelése, utólag elhelyezve, vízszintes felületen, ragasztva és dűbelezve hőszigetelő táblákkal, minden szükséges segédanyaggal együtt)

  • (10 cm vastagság) esetén 18 382 Ft/m2 anyagár, illetve 6 972 Ft/m2 munkadíj,
  • (15 cm vastagság) esetén 13 037 Ft/m2 anyagár és 14 173 Ft/m2 munkadíj,

3. Fűtéskorszerűsítésre vonatkozóan

a, kazáncserére esetén (meglévő kazán leszerelési és bontási munkái, kémény kialakítás, minden szükséges szerelvénnyel és segédanyaggal együtt, elektromos energia ellátás kiépítése, gázterv, engedélyek és jegyzőkönyvek) 1 625 600 Ft/klt anyagár, illetve 2 438 400 Ft/klt munkadíj,

b, hőleadók cseréje esetén (meglévő hőleadó berendezések és csövek bontása, új hőleadók és a korszerú csőrendszer szerelési munkái, minden szükséges segédanyaggal együtt) 1 422 400 Ft/klt anyagár és 2 133 600 Ft/klt munkadíj.

c, Meglévő korszerűtlen melegvíz előállító berendezés leszerelése, új korszerű melegvíz előállító berendezés felszerelése a szükséges szerelvényekkel együtt kompletten 266 700 Ft/klt anyagár és 457 200 Ft/klt munkadíj.

Továbbá az energetikai tanúsítványokra vonatkozó elszámolható költségek nem haladhatják meg tanúsítványonként a nettó 50.000 forint költséget.

Hol és mikortól igényelhető a támogatás?

A támogatás 2024. június 3-tól 2025. december 31-ig igényelhető az MFB Pont Plusz helyszínein. Várhatóan összesen 266 ilyen helyszín lesz a Gránit Bank, az MBH Bank és az OTP Bank fiókjaiban. Érdemes azonban sietni, mert a rendelkezésre álló 108,24 milliárd forint keret - ez egyébként várhatóan 20 ezer ház modernizálására lesz elegendő – gyorsan elfogyhat.

A szerződéskötésnek 2026. április 30-ig kell megtörténnie.

A fosszilis tüzelőanyagokon alapuló fűtési rendszer – ilyen például a gázfűtés - felújítási tevékenysége kizárólag az erre allokált forráskeret kimerüléséig, de legkésőbb 2024.12.31-ig történő Kölcsönszerződés-kötéssel támogatott. Az erre allokált keretösszeg a teljes keret 20%-a, vagyis 21,64 milliárd forint.

Milyen dokumentumokkal érdemes előre készülni:

  • Érvényes személyi igazolvány, lakcímkártya (A lakcímkártyán lévő lakóhelynek, vagy tartózkodási helynek meg kell egyeznie a felújítandó ingatlan címével.)
  • Munkáltatói jövedelemigazolás (Azt érdemes tudni, hogy a bankok jellemzően nem fogadnak el 30 napnál régebben kiállított igazolást. Ha hasonló szabály lesz itt is, akkor ezt is érdemes figyelembe venni a dokumentum beszerzésekor.)
  • Ingatlan tulajdoni lapja (Amennyiben ebből nem derül ki az, hogy lakóingatlanról van-e szó, illetve nem tartalmazza az építés évét, akkor használatbavételi engedélyre és térképmásolatra is szükség lehet.)
  • Nemleges igazolás az adótartozásról (A pályázat tervezete alapján nem lehet a bruttó minimálbért meghaladó köztartozása az igénylőnek.)
  • Ha több tulajdonos van, vagy ha az igénylő „csak” haszonélvezeti joggal rendelkezik, akkor a többi tulajdonos hozzájárulására is szükség van.





HASZNÁLT INGATLANOK
Nincsenek további hírek ebben a kategóriában!